Het glooiende groene landschap rond de stad is ideaal om per fiets te ontdekken. Bossen en abdijen, maar ook een kanaal en een rivier, brouwerijen en hedendaagse architectuur liggen op jou te wachten. En ook de binnenstad kan je verkennen op de fiets.

Hieronder staan alle fietstochten beschreven die we aanbieden voor groepen.

In 2024 hebben we echter ook een fietstocht waar je individueel of met enkele vrienden of familieleden aan kan deelnemen. Elke laatste zondag vanaf de maand, vanaf mei tot en met oktober, fietsen we langs de Laatste Avondmalen in het Leuvense. Je kan deze ook boeken als groep (zie onderaan deze pagina), maar je kan dus ook aansluiten op één van de geplande zondagen. Meer info

Duurzame en gezonde voeding : een ontdekkingstocht per fiets

Leuven 2030 heeft een strategie uitgewerkt om de voedselketen in Leuven te verduurzamen. Tijdens een begeleide fietstocht laten we je kennismaken met een aantal concrete initiatieven op vlak van de productie, de distributie en consumptie van ecologisch verantwoorde gezonde voeding.  Je ontdekt zelf hoe de principes van agro-ecologie, biodynamische landbouw, korte voedselketen, zelfoogst, lokale fairtrade, ‘Community Supported Agriculture, verpakkingsvrij winkelen, zero-waste e.d. in de praktijk worden gebracht. 
Talrijke boeiende en verassende initiatieven in de buurt van de ring rond Leuven heten je graag welkom en geven je meer uitleg over hoe ze precies te werk gaan.  

Afstand : +_ 10 km. Duur: 3 uur (inclusief bezoeken).

De Arenbergs in Leuven en Heverlee

Een gevarieerde fietstocht langs de sporen van deze adellijke familie in het stadscentrum en Heverlee. Gedeeltelijk in de stad, gedeeltelijk langs dreven en in het bos. Geschikt voor allen met normale conditie, een gewone stadsfiets volstaat.

Afstand : +_ 12 km. Duur: 2 tot 2, 5 uur.

De abdijen van Leuven

Met de fiets ontdek je het rijke religieuze patrimonium in en rond onze universiteitsstad : de abdijen van Sint-Geertrui, Park Heverlee, Vlierbeek en Keizersberg.

Afstand :+_14 km. Duur: 2 tot 2, 5 uur.

Leuven-Noord: kanaal, rivier, abdij en groenrecreatie

Fietstocht langs de industriële buurt rond de Vaartkom, Wilsele, Wijgmaal en de Remysite, de Kesselse bergen en de abdij van Vlierbeek, het provinciaal recreatiedomein en de Kop van Kessel-Lo. Industrie, stadsvernieuwing en natuur komen aan bod.

Duur: 3 à 3,5 uur

Leuven-Zuid: bos, kasteel, abdij, rivier

Een prachtig circuit door de natuur, dat alleen bij droog weer in de zomer mogelijk is. Langs de Philipssite rijden we naar de Parkabdij. Door de prachtige dreven van Heverlee- Bos rijden we naar Vaalbeek en de Zoete Waters. Langs de Dijlevallei en het Arenbergpark komen we terug in het centrum.

Duur: 3 à 4 uur

Leuven – Bertem langs de Voer

Vanuit de Leuvense binnenstad rijden we langs Egenhoven door de Voervallei naar Bertem en Leefdaal. We genieten van mooie uitzichten op het Brabantse plateau, sfeervolle dorpskernen en merkwaardige oude kerkjes en kastelen. Ook een wetenschapspark verdient onze aandacht.

Duur: 3 à 4 uur

Hedendaagse architectuur in en rond de binnenstad

De Vaart, de omgeving van het station, de Remy-site, de Kop van Kessel-Lo…verschillende combinaties zijn mogelijk; je kan altijd in overleg met de gids afspreken wat je precies wil zien.  

Duur: 1,5 à 2 uur

Met de fiets naar de campus

Tijdens deze fietswandeling word je eerst langs de belangrijkste universitaire gebouwen in het oude stadscentrum gegidst. Daarna rijden we langs het Arenbergpark met kasteel naar de Campus Wetenschap en Technologie, en vervolgens naar Campus Gasthuisberg met het ziekenhuis, waar de Health Sciences Campus in volle ontwikkeling is.

Duur: 2 uur

Met de fiets naar de Laatste Avondmalen van Leuven

Olie je benen in voor een tocht langs de laatste avondmalen in de Dijlestad. We stippelden voor jou een traject uit dat vertrekt van “Het Laatste Avondmaal” van Dieric Bouts in de Sint-Pieterskerk. Van daar fietsen we naar het in hout gesneden “Laatste Avondmaal” in het koorgestoelte van de Sint-Geertruikerk (1540) en naar de Sint-Kwintenskerk voor “Het Laatste Avondmaal” (1520) van Jan Willems. We eindigen in in de refter van de Abdij van Park. Hier realiseerde kalksnijder Jan Christiaan Hansche een prachtig uitgewerkt Laatste Avondmaal-tafereel dat letterlijk uit het plafond komt (1679). Wij zorgen ook voor de toegangstickets voor Parcum (Abdij van Park).

Duur: 2,5 uur

Opgelet: deze fietstocht wordt aangeboden in het kader van en voor de duur van het stadsfestival Erfood (tot eind oktober 2024). Omdat hierin ook de toegangstickets tot Parcum inbegrepen zijn, kost deze fietstocht € 18 per persoon.

Met de fiets op zoek naar Street Art in Leuven

Waar men fietst langs Leuvens wegen, komt men wel eens street-art tegen!

Een kunstige fietstocht doorheen Leuven, binnen en net buiten de Ring. We houden halt bij enkele monumentale muurschilderingen, maar ontdekken ook kleinere street-art ingrepen, waar je misschien al vaak voorbij kwam zonder ze op te merken. Tonami, Bisser, DinDin, Dzia, … Na deze fietstocht ken je de werken van deze artiesten!

Duur: 2 uur

Praktische informatie 

Voor fietstochten geldt een maximum van 20 personen per gids.

Deelnemers zorgen zelf voor hun fiets.