Wandelingen voor individuele bezoekers
Het stadhuis
Ontdek het verhaal achter één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en dé trots van Leuven. We vertellen je wat Napoleon Bonaparte doet tussen de 236 beelden van een middeleeuws gebouw en waarom de Leuvenaars met enig ontzag naar de sokkels keken. Bewonder de inrichting van de wandelzaal, de salons en de grote en kleine gotische zaal. Laat je verrassen door de tafel met inlegwerk in kleurig marmer in de trouwzaal. Neem plaats op een middeleeuwse vensterbank en luister naar verhalen uit de Leuvense stadsgeschiedenis die zijn voorgesteld op de 19de-eeuwse schilderijen in de raadszaal.
Vetrekplaats: Onthaal Visit Leuven (Naamsestraat)
Maandag tot en met vrijdag om 15 u. (Nederlands/Engels)
Zaterdag om 14 u. (Frans), 15 u. (Nederlands), 16 u. (Engels)
Zondag om 15 u. (Nederlands/Engels)
Deelnameprijs is 4 euro. Er worden maximaal 20 personen toegelaten.
Info en tickets : https://www.visitleuven.be/stadhuis
Luchtig Leuven: volksverhalen en legendes
Hou je van sappige anekdotes en smakelijke Leuvense verhalen, dan is deze wandeling iets voor jou!
Wij vertellen je graag over de uitspattingen van de middeleeuwse studenten, over vrouwen van plezier en de eerste meisjesstudenten, over het enorme Leuvens drankgebruik en de onthutsende toestanden aan de oevers van de Dijle. Ook de grollen van Paep Thoon en van de Leuvenaars van vandaag komen aan bod.
Je zal je oren soms niet geloven maar we garanderen wel dit: hoe onwaarschijnlijk ook, al onze verhalen zijn echt gebeurd. Of toch niet?
zaterdag 4 juni, om 16u30
zaterdag 2 juli, om 16u30
zaterdag 30 juli, om 16u30
zaterdag 27 augustus, om 16u30
zaterdag 24 september, om 16u30
Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven
Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van VisitLeuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets
Met een begijn op stap door het Groot-Begijnhof.
Een Leuvense begijn neemt je mee op een wandeling door het Groot Begijnhof van Leuven en vertelt over haar dagelijkse leven in de 17de eeuw. Volgden de begijnen toen nog de oorspronkelijke idealen van soberheid, deemoed en kuisheid? Of namen ze het niet meer zo nauw met hun geloften, genoten ze van overvloedig gedekte tafels en dronken en dansten ze naar hartenlust?
Toonden ze hun spirituele inspiratie nog via een sobere kleding, hielden ze zich nog aan de regels van kuisheid en gehoorzaamheid aan de grootmeesteressen en de pastoor? De begijn zal je, ook aan de hand van getuigenissen van de mede-begijnen voor de visitatiecommissie, een relativerend en soms een beetje ondeugend relaas brengen van haar leven in het begijnhof.
zaterdag 11 juni, om 16u30
zaterdag 9 juli, om 16u30
zaterdag 6 augustus, om 16u30
zaterdag 3 september, om 16u30
Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven.
Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Visit Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.
Geen klein bier: van het oudste café tot aan de langste toog
Ga mee op een ontdekkingstocht langs oude cafés en (verdwenen) brouwerijen. Werd hier echt zoveel bier gedronken? Waar zijn die 40 brouwerijen naartoe? Is het waar dat brouwers visschubben en varkenspoten gebruikten en werd bier met water uit de Dijle gebrouwen? Dat en nog veel meer ontdek je tijden een boeiende wandeling over het historische en economische belang van bier en brouwen voor de stad.
Wil je weten waarom Erasmus en andere buitenlandse bezoekers zich verbaasden over onze drankgewoontes, volg ons dan door de straten en pleinen tussen Grote Markt en Vismarkt
zaterdag 18 juni, om 16u30
zaterdag 16 juli, om 16u30
zaterdag 13 augustus, om 16u30
zaterdag 10 september, om 16u30
Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven.
Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Visit Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.
Van studenten en professoren: een vrolijke universiteitswandeling
Bijna 600 jaar lang delen Leuvenaar hun stad met de studenten en professoren van haar universiteit. Tot aan de negentiende eeuw vormden zij een aparte gemeenschap met eigen gewoontes en eigen wetten. Ook vandaag kan je je Leuven moeilijk voorstellen zonder de leden van de Alma Mater.
Wij nodigen je uit voor een wandeling waarin we je vooral vertellen over het dagelijks leven aan de universiteit, zowel vroeger als nu. Terwijl je wandelt langs oude en nieuwe colleges hoor je hoe er werd lesgegeven, wat studenten in hun vrije tijd deden en wat de professoren daarvan vonden. Je maakt een reis door een merkwaardig stukje geschiedenis van 1425 tot vandaag.
zaterdag 25 juni, om 16u30
zaterdag 23 juli, om 16u30
zaterdag 20 augustus, om 16u30
zaterdag 17 september, om 16u30
Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven.
Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Visit Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.
Raamtentoonstelling “Sprekende Objecten”
Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie en door het verouderen van onze samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. Daarom brengt de Wereld Alzheimer Dag deze aandoening jaarlijks onder de aandacht. Dit jaar gebeurt dit in Leuven met een internationale conferentie en met een vitrinetentoonstelling in de stad. 75 verhalen in 16 Leuvense vitrines verhalen het thema de objecten rondom ons & dementie De afgelopen maanden werden 75 objecten verzameld waar een verhaal aan vast hangt voor een persoon met dementie. Dit leidde tot een bonte verzameling verhalen over favoriete muziekinstrumenten, zoutvaatjes, smeedijzeren namen van huizen, … die deel uitmaken van een verleden van een persoon en hen letterlijk en figuurlijk houvast bieden. Die verhalen zijn ‘vertaald’ naar een reeks illustraties (gemaakt door illustratrice Catherine Stones) de die samen in 16 vitrines in Leuven getoond worden. Je kan het verhaal achter deze illustraties leren kennen door mee te gaan op één van onze geleide wandelingen. Met een gids volg je in groep het parcours doorheen de stad. Samen ontdekken jullie waarom de verschillende beelden zijn gekozen en van welke persoonlijke ervaringen en verhalen zij getuigen.
samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. Daarom brengt de Wereld Alzheimer Dag deze aandoening jaarlijks onder de aandacht. Dit jaar gebeurt dit in Leuven met een internationale conferentie en met een vitrinetentoonstelling in de stad.
75 verhalen in 16 Leuvense vitrines verhalen het thema de objecten rondom ons & dementie
De afgelopen maanden zijn 75 objecten verzameld waar een verhaal aan vast hangt voor een persoon met dementie. Zo ontstond een bonte verzameling verhalen over favoriete muziekinstrumenten, zoutvaatjes, smeedijzeren namen van huizen, …Ze maken deel uit van het verleden van een persoon en bieden letterlijk en figuurlijk houvast.
lllustratrice Catherine Stones) heeft die verhalen ‘vertaald’ naar een reeks illustraties. Die worden van 21 september tot 20 oktober in 16 vitrines in Leuven getoond.
Je kan het verhaal achter deze illustraties leren kennen door mee te gaan op één van onze geleide wandelingen. Met een gids volg je in groep het parcours doorheen de stad. Samen ontdekken jullie waarom de verschillende beelden zijn gekozen en van welke persoonlijke ervaringen en verhalen zij getuigen.
Praktisch:
De rondleidingen vinden plaats op
- zaterdag 1 en 8 oktober, telkens om 11u.
- zondag 25 september, 2 en 9 oktober, telkens om 14u30.
Deelnameprijs is 6 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van VisitLeuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.
Vertrekpunt voor de wandeling: trappen stadhuis, Grote Markt Leuven
Duur van de wandeling: 1,5 uur