Wandelingen voor individuele bezoekers

Het stadhuis

Ontdek het verhaal achter één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en dé trots van Leuven. We vertellen je wat Napoleon Bonaparte doet tussen de 236 beelden van een middeleeuws gebouw en waarom de Leuvenaars met enig ontzag naar de sokkels keken. Bewonder de inrichting van de wandelzaal, de salons en de grote en kleine gotische zaal. Laat je verrassen door de tafel met inlegwerk in kleurig marmer in de trouwzaal. Neem plaats op een middeleeuwse vensterbank en luister naar verhalen uit de Leuvense stadsgeschiedenis die zijn voorgesteld op de 19de-eeuwse schilderijen in de raadszaal.

Vetrekplaats: Balie van Toerisme Leuven (Naamsestraat)

Maandag tot en met vrijdag om 15 u. (Nederlands)
Vrijdag tot en met zondag om 16 u. (Engels)

Deelnameprijs is 4 euro. Er worden maximaal 8 personen toegelaten. Een mondmasker dragen is verplicht.

Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets 

Op stap met een begijn

Een Leuvense begijn vertelt je over haar dagelijkse leven in het Groot Begijnhof van de 17de eeuw. Hielden de begijnen zich toen nog aan hun idealen van soberheid, deemoed en kuisheid? Of namen ze het niet meer zo nauw met hun geloften, genoten ze van overvloedig gedekte tafels en dronken en dansten ze naar hartenlust? 

De begijn zal het je allemaal in haar eigen woorden vertellen en speciaal voor jou een tipje van de begijnensluier oplichten.

Woensdag 1 juli om 19 u.
Zondag 5 juli om 11 u.
Woensdag 5 augustus om 19 u.
Zondag 9 augustus om 11 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets 

Langs groen en water

Groene oorden zijn de longen van onze stad. De Dijle is de levensader. Het zijn plaatsen van ontspanning en rust, van simpel vertoeven of staren naar bloemen en bomen of het wateroppervlak. We kennen allen de grote groene publiekstrekkers, maar weet jij die kleine oases van rust en groen in Leuven te vinden? Ken jij het Dijle-park, de Dijle-eend, het Dijle-pad of het Klaverpark, waar is de Ursulinensluis en waar bevindt zich de ‘vistrap’?

Met deze wandeling nemen we je mee langs minder gekende parkjes en volgen de Dijle doorheen Leuven tot aan het Sluispark nabij de Vaartkom. 

Woensdag 8 juli om 19 u.
Zondag 12 juli om 11 u.
Woensdag 12 augustus om 19 u.
Zondag 16 augustus om 11 u.

Vertrekplaats : Dijlemolens, hoek Zwartzusterstraat/Redingenstraat, Leuven

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets

Leuven door de ogen van Dirk Bouts

Bouts was de belangrijkste schilder van Leuven in het midden van de vijftiende eeuw, een periode waarin de stad een gigantische stedelijke vernieuwing doormaakte : de universiteit was net gesticht, er werd een nieuw stadhuis gebouwd en aan de Sint Pieterskerk werd nog volop gewerkt. Hoe was het voor een jonge man uit Haarlem om in deze stad te leven ? Waar woonde en werkte hij, wie waren zijn opdrachtgevers, waar vond hij inspiratie, hoe zag zijn atelier eruit ?

Wandel met ons mee door straten waar Bouts zelf gelopen heeft en bekijk Leuven door de ogen van haar meest bekende schilder.

Woensdag 15 juli om 19 u.
Zondag 19 juli om 11 u.
Woensdag 19 augustus om 19 u.
Zondag 23 augustus om 11 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 8 euro.Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via http://www.visitleuven.be/online-tickets.

Op speurtocht met Thomas Berg

De eerste misdaadroman van Jo Claes verscheen in 2008, het 14de boek in maart van dit jaar. Leuven vormt steevast de achtergrond en doorheen het verhaal komen we langs bekende en minder bekende plaatsen in onze universiteitsstad. Op elke cover staat ook een niet altijd even bekend kunstwerk uit onze stad dat van belang is voor de plot. De eigenzinnige rechercheur Thomas berg kleurt het verhaal. Dit jaar viert Jo zijn 35-jarig schrijverschap en in juli zijn verjaardag. Reden te meer om dit te vieren met de Zomer-2020 editie van onze rondleiding: “ Op stap met Thomas Berg”. We nemen je mee langs plaatsen en beelden die een rol spelen in de boeken en vertellen er je meer over.

Onze gidsen zijn fan sinds het prille begin, volgers en waarnemers vanop de eerste rij, kenners en critici van Thomas Berg en zijn geestelijke vader maar ook van de stad. Thomas Berg en zijn studies ,zijn woonst, zijn orchideeën,….je hoort het voluit op deze rondleiding.

Zaterdag 18 juli om 14 u.
Zaterdag 25 juli om 11 u.
Zaterdag 25 juli om 14 u.
Zaterdag 1 augustus om 14 u.

Vertrekplaats : Standaard Boekhandel, Diestestraat 127,Leuven

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via http://www.visitleuven.be/online-tickets.

Verhalen van studenten en professoren

Bijna 600 jaar lang delen Leuvenaar hun stad met de studenten en professoren van haar universiteit. Tot aan de negentiende eeuw vormden zij een aparte gemeenschap met eigen gewoontes en eigen wetten. Ook vandaag kan je je Leuven moeilijk voorstellen zonder de leden van de Alma Mater.

Wij nodigen je uit voor een wandeling waarin we je vooral vertellen over het dagelijks leven aan de universiteit, zowel vroeger als nu. Terwijl je wandelt langs oude en nieuwe colleges hoor je hoe er werd lesgegeven, wat studenten in hun vrije tijd deden en wat de professoren daarvan vonden. Je maakt een reis door een merkwaardig stukje geschiedenis van 1425 tot vandaag.

Woensdag 22 juli om 19 u.
Zondag 26 juli om 11 u.
Woensdag 26 augustus om 19 u.
Zondag 30 augustus om 11 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via http://www.visitleuven.be/online-tickets.

Te voet op zoek naar street art

Leuven maakt deel uit van ‘Street Art Cities’, een breed internationaal netwerk van street art steden.

Leuven bezit inderdaad heel wat indrukwekkende street art. De specifieke, grafische figuren in sobere kleuren van de Leuvenaar Bisser sieren vele muren in z’n thuisstad, maar even goed in  New York of op Ibiza. Maar hij is niet de enige kunstenaar die je op deze wandeling leert kennen. Je ziet de kleine poëtische stencils van DinDin en de prachtige dieren van Dzia. We stoppen bij enkele monumentale muurschilderingen, maar ontdekken ook kleinere street-art ingrepen, waar je misschien al vaak voorbij liep zonder ze op te merken.

Woensdag 29 juli om 19 u.
Zondag 2 augustus om 11 u.
Woensdag 2 september om 19 u.
Zondag 6 september om 11 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via http://www.visitleuven.be/online-tickets.

Leuvens verzet tijdens de tweede wereldoorlog (uitgesteld tot 2021)

Op 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Een week later, op 17 mei, namen de Duitsers na hevige gevechten Leuven in. Wat volgde was een periode van ruim vier jaar bezetting.
Al in 1941 ontstaan in Leuven de eerste kernen van verzet en worden er lokale afdelingen opgericht van de Partizanen en de Nationale Koninklijke Beweging. De eerste aanslagen vinden plaats in 1943 en naar het einde van de oorlog toe was er in het Leuvense sprake van een regelrechte burgeroorlog tussen “witten” en “zwarten”.
Wie waren en wat wilden de Partizanen, de leden van NKB, het Geheim Leger?
We proberen in deze wandeling met kleine en grote Leuvense verhalen de situatie tijdens vier jaar oorlog te schetsen en een aantal haast vergeten verzetsstrijders terug voor het voetlicht te brengen.

Zondag 17 mei om 15 u.
Woensdag 18 oktober om 19 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 6 euro. Je koopt je ticket bij het vertrek.

Onderweg van en naar Leuven : 8 eeuwen migratie (uitgesteld tot 2021)

Migratie is een verhaal van alle tijden. De Vlamingenstraat in Leuven zou haar naam danken aan Vlaamse wevers die in de 13de eeuw naar Leuven migreerden. Sinds die tijd is Leuven een stad van migratie gebleven. In de 16de en in de 19de eeuw waren het vooral Leuvenaars die hun heil in het buitenland gingen zoeken, in andere tijden en vandaag zijn het mensen van verschillende origine die door onze stad worden aangetrokken.
Dit is een bijzonder boeiend verhaal dat je laat zien hoe een stad leeft en hoe steeds weer nieuwe mensen erin slagen om hun plek te vinden in een voor hen nieuwe wereld. Het is een verhaal waarin heden en verleden mekaar op verrassend veel manieren raken.

Zondag 21 juni om 15 u.
Woensdag 5 augustus om 19 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 6 euro. Je koopt je ticket bij het vertrek.

Zingende Torens : Leuvense klokken en beiaarden (Begeleide fietstocht) (uitgesteld tot 2021)

Eeuwenlang bepaalden klokken het ritme van het religieuze en dagelijkse leven in stad en platteland. Rond 1500 rijpte de idee om een volwaardig muziekinstrument te bouwen, maar waarom zo’n succesverhaal in Vlaanderen. En wanneer spreek je van een beiaard? Hoe giet en stem je klokken? Wat is een muziektrommel? Hoe belangrijk waren de Leuvense klokkengieters? Waarom noemt men Matthias Van den Gheyn, de Bach van de beiaardmuziek? Welke ravage veroorzaakten de twee wereldoorlogen? Welk “leven” brengt de beiaard in de stad?
De fietstocht zet 3 van de 5 Leuvense beiaarden in de kijker : we vertrekken bij de kleinste in het Groot Begijnhof. De grootste beiaard, deze van de universiteitsbibliotheek, is de volgende stopplaats. De fietstocht eindigt aan de vredesbeiaard van de Parkabdij.

Woensdag 1 juli om 19 u.

Vertrekplaats : Hoofdingang Sint-Jan-de-Doperkerk, Groot Begijnhof

Deelnameprijs is 6 euro. Je koopt je ticket bij het vertrek.

Langs water/molens en water/stofcellen : Leuven wereldleider in duurzame energie (Begeleide fietstocht)(uitgesteld tot 2021)

Water en wind waren voor de middeleeuwers geen ‘alternatieve’ energie, het was de enige energiebron waarover zij beschikten. Watermolens op de Dijle waren natuurlijk krachtcentrales.
Deze gegidste fietstocht vertrekt van die oude, duurzame energievorm en neemt je dan mee op pad langs andere bronnen die de stad van broodnodige energie voorzagen zoals steenkool en stadsgas.
We schenken ook aandacht aan de ambities van de stad om Leuven binnen afzienbare tijd klimaatneutraal te maken : grondwater en waterpompen, chips, lichtenergie en energie uit waterstof komen dus mee aan bod. 

Woensdag 8 juli om 19 u.
Woensdag 26 augustus om 19 u.

Vertrekplaats : Ingang Kasteel van Arenberg, Arenbergpark

Deelnameprijs is 6 euro. Je koopt je ticket bij het vertrek.

Op zoek naar de ideale stad : stadsvernieuwing door de eeuwen heen (uitgesteld tot 2021)

Hoe ziet de ideale stad eruit? Hoe kan je wonen, werken, handel, diensten, ontspanning en verkeer laten samengaan? En welk beeld wil je dat bezoekers van je stad meenemen? Dat zijn niet alleen vragen waar elk stadsbestuur vandaag mee wordt geconfronteerd maar het zijn vragen die steeds opnieuw gesteld worden en waar doorheen de eeuwen een antwoord op werd gegeven.
Tijdens deze zeer interactieve wandeling laten we je zien hoe de Leuvense Grote Markt het resultaat is van middeleeuwse stadsplanning en hoe andere straten en pleinen in latere tijden vorm kregen vanuit een welbepaalde visie op de ‘ideale’ stad. Je leert er om met andere ogen naar je omgeving te kijken en je kan voor jezelf een antwoord zoeken op de vraag: “Hoe zou jij het hebben aangepakt?”.

Woensdag 15 juli om 19 u.
Zondag 20 september om 15 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 6 euro. Je koopt je ticket bij het vertrek.

Feest in Leuven (uitgesteld tot 2021)

Leuven+ nodigt je uit op een bruisende wandeling ‘Feest in Leuven’. We staan bij stil bij vandaag haast vergeten volksfeesten en – gebruiken en leggen je de geheimen uit van het “paling trekken”, de “Sint Jacobsnoten” en de “Petate stoempers”. Je leert de oorsprong kennen van de Paasfeesten en de versierde eieren die daarbij horen en we halen herinneringen op aan de Leuvense Bierfeesten. We spannen opnieuw de Sint-Pieterskroon en we nemen je mee naar de Veerzekensmarkt.
Kortom dit is een feestelijk menu dat je zeker niet wil missen.

Woensdag 22 juli om 19 u.
Zondag 18 oktober om 15 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 6 euro. Je koopt je ticket bij het vertrek.

Zingende Torens : Leuvense klokken en beiaarden (uitgesteld tot 2021)

Eeuwenlang bepaalden klokken het ritme van het religieuze en dagelijkse leven in stad en platteland. Rond 1500 rijpte de idee om een volwaardig muziekinstrument te bouwen, maar waarom zo’n succesverhaal in Vlaanderen. En wanneer spreek je van een beiaard? Hoe giet en stem je klokken? Wat is een muziektrommel? Hoe belangrijk waren de Leuvense klokkengieters? Waarom noemt men Matthias Van den Gheyn, de Bach van de beiaardmuziek? Meester Jan is een jaquemaert, een wat? Welke ravage veroorzaakten de twee wereldoorlogen? Welk “leven” brengen de Leuvense beiaarden in de stad?
De wandeling zet 2 van de 5 Leuvense beiaarden in de kijker.
Opgelet : De eerste 30 aanwezigen kunnen met beiaardier Luc Rombouts om 18u30 de toren van de universiteitsbibliotheek beklimmen om dan om 19u zijn virtuoos beiaardspel te bewonderen. Hiervoor je moet zelf vooraf een ticket aankopen aan de balie van de bibliotheek.
Voor deze deelnemers start de wandeling na het beiaardconcert.

Donderdag 11 augustus om 19 u.

Vertrekplaats : Ingang Centrale Universiteitsbibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein, Leuven

Deelnameprijs is 6 euro. (tickets voor de bestijging van de toren zijn niet inbegrepen) Je koopt je ticket bij het vertrek.