Wandelingen/fietstochten voor individuele bezoekers
Met de fiets naar de Laatste Avondmalen van Leuven
Olie je benen in voor een tocht langs de laatste avondmalen in de Dijlestad. We stippelden voor jou een traject uit dat vertrekt van “Het Laatste Avondmaal” van Dieric Bouts in de Sint-Pieterskerk. Van daar fietsen we naar het in hout gesneden “Laatste Avondmaal” in het koorgestoelte van de Sint-Geertruikerk (1540) en naar de Sint-Kwintenskerk voor “Het Laatste Avondmaal” (1520) van Jan Willems. We eindigen in in de refter van de Abdij van Park. Hier realiseerde kalksnijder Jan Christiaan Hansche een prachtig uitgewerkt Laatste Avondmaal-tafereel dat letterlijk uit het plafond komt (1679).
Wanneer?
- Op zondag 26 mei, 30 juni, 28 juli, 25 augustus, 29 september, 27 oktober
- Van 14.30 – 17.00 u
Waar?
- Vertrek: ingang Sint-Pieterskerk, Grote Markt, Leuven
- Einde: Abdij van Park, Heverlee
Tickets?
- online via VisitLeuven
- Prijs: basistarief 20 euro (kinderen tot 12 jaar gratis – Kansentarief Uitpas: 4 euro, houders museumpas: 8 euro)
- Prijs inclusief verzekering, vergoeding gids en toegang tot Parcum & Abdij van Park
Een initiatief van Leuven+, M Leuven, Parcum/Abdij van Park
Deze fietstocht kan tijdens de duur van het Erfood-festival ook geboekt worden door groepen. Meer info
Leuvense lekkere plekken
Vroeger gingen Leuvenaars elke dag naar de markt: ze kochten vis op de Vismarkt, vee en kalveren op het Sint-Jacobsplein of het Margaretaplein, en groenten, fruit en zuivelproducten tijdens de vrijdagmarkt op de Oude Markt.
Intussen heeft de markt concurrentie gekregen van slagers, kruideniers en supermarkten.
Wie niet zelf wilde koken, ging op restaurant. Oorspronkelijk was dat een voorrecht voor de elite maar later ook voor de gewone burger. Cafés, koffiehuizen, cabarets, estaminets en brasseries waren er in diverse klassen. Het grote aantal brouwerijen en de aanwezigheid van studenten was daar niet vreemd aan.
Op straat verleidden geuren van karakollen, friet, wafels en ijsjes voorbijgangers. Gastarbeiders brachten hun eigen keuken mee: pizza, en pasta, Chinees en pitta.
Ontdek samen met ons de smakelijkste plekken van Leuven vroeger en nu tijdens deze wandeling, gebaseerd op het boek “Lekkere Plekken”.
Deze wandeling is geïnspireerd op het boek “Lekkere plekken. 200 jaar boodschappen doen en buitenshuis eten in Leuven” van CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis).
Wanneer?
- Op zondag 14 juli, 25 augustus (VOLZET) en 15 september
- Van 15.00 – 16.30 u
Waar?
- Vertrek: trappen stadhuis, Grote Markt, Leuven
Tickets?
- online via VisitLeuven
- Prijs: 6 euro (kinderen tot 12 jaar gratis)
- Zondag 25 augustus is het autoloze zondag en kan je gratis deelnemen
Leuven ‘sur place’
Deze zomer ontdek je samen met de gidsen van Leuven+ de vele verhalen die verscholen zitten onder de straatstenen en achter de muren van vijf Leuvense pleinen. Elke woensdagavond in juli en augustus brengen we één plein tot leven: wie woonde er en wat heeft zich hier allemaal afgespeeld?
Thema’s
- Hogeschoolplein: 3 juli en 28 augustus 2024
Je vindt hier nog altijd het geboortehuis van een beroemde operazangeres. Er wordt hulde gebracht aan een Luikenaar die steenkool ontdekte in Limburg. Studenten repten zich voor sluitingstijd uit één van de vele cafés rond het plein naar hun peda of college. Ooit heeft hier een toekomstige paus gewoond. En wie heeft er nooit gefeest in Salons Georges? - Pater Damiaanplein: 10 juli en 21 augustus 2024
Eerst stonden hier alleen een schandpaal en een graanschuur, toen werd er een kapel gebouwd voor Sint-Antonius, later kwamen de “Jefkes” hier op bedevaart naar Sint-Jozef en daarna werd Pater Damiaan er begraven. Op het feest van Apollonia werd op dit plein kermis gehouden en kon je spaarpotten, fluitjes peperkoek en kleine wierookpotjes kopen. Maar in 1902 zijn hier wel 4 doden gevallen in een betoging voor het algemeen stemrecht. - Margarethaplein: 17 juli en 14 augustus 2024
Je kon er hooi en boter kopen maar ook vogels, kalveren en bloemen. Koorknapen kregen er zangles, brouwers vergaderden er in hun gildehuis en vermoedelijk stond hier ooit een Joodse synagoge. Waar Desiderius Erasmus heeft geslapen heeft Wolfgang Amadeus Mozart geluncht. En de allereerste Weense Wals in Leuven werd naast dit plein tegenover het kerkhof gedanst. - Vismarkt: 24 juli en 7 augustus 2024
Op dit plein stond de eerste fiets- en autofabriek van Leuven, je grootouders hebben er vis gekocht en je ouders hebben mekaar misschien wel leren kennen in één van de vele dancings. Daarvoor huisvestte het plein zowel een miraculeuze hostie als een rechtbank van de inquisitie. En wat is het verband tussen Erasmus en Jeroen Meus? - Aardappelmarkt (hoek Vital Decoster- en Vaartstraat): 31 juli 2024
Op dit plein ging je hout en aardappelen kopen of liet je je auto voltanken. Waar eens een schuttersgilde oefende kwam later een jeugdherberg. Cholerapatiënten werden er verzorgd en serums werden op dieren getest. Een klein meisje bezorgt er voor altijd bloemen aan Vital Decoster.
Waar en wanneer?
- Vertrek: op het betreffende plein zelf! Zie concrete thema’s en data hierboven.
- Elke woensdagavond in juli en augustus, om 19u
- Duur: 1 uur
Tickets?
- Via Visit Leuven
- Prijs: 6 euro (kinderen tot 12 jaar gratis)