Uniek bezoek: beiaardier aan het werk in de Sint-Pieterstoren

Speciaal voor het Dieric Bouts Festival opent de toren van de prachtige Sint-Pieterskerk haar deur. Drie dagen lang kan je de toren beklimmen, onderweg het uitzicht op de Grote Markt bewonderen, en kijken hoe de stadsbeiaardier aan de slag gaat.
Donderdag 21 september 2023, om 14.00, 15.00 of 16.00 uur
Vrijdag 22 september 2023, om 14.00, 15.00 of 16.00 uur
Zaterdag 23 september 2023, om 14.00, 15.00 of 16.00 uur
Dieric Bouts Festival – New Horizons
Na meer dan vijf eeuwen komt de Vlaamse Meester Dieric Bouts terug naar Leuven voor een stadsfestival met als rode draad ‘New Horizons’. Daarin gaan op zoek naar “nieuwe perspectieven“: Bouts deed dat in de 15de eeuw, wij doen het in het Leuven van vandaag. Tijdens het stadsfestival kan je aansluiten bij twee bijzondere wandelingen:
- Leuven beleven door de ogen van Dieric Bouts
- Grenzen verleggen: ontdekkers van een nieuwe wereld
1. Leuven beleven door de ogen van Dieric Bouts
Wandel mee in de voetsporen van Dieric Bouts, bezoek zijn atelier en beleef Leuven door de ogen van de schilder.
Leuven staat bekend als een dynamische, innovatieve en ambitieuze stad. Dat was ook al zo in 1450. Aan haar nog jonge universiteit sijpelden stilaan de ideeën van de renaissance door, er werd een nieuw stadhuis gebouwd en het hele stadscentrum kreeg een grondige opfrisbeurt. Geen wonder dat een vernieuwende schilder als Dieric Bouts aangetrokken werd door Leuven.

Het Leuven van Dieric Bouts
Bouts was één van de schilders in de Nederlanden die het wetenschappelijke lijnperspectief succesvol hebben toegepast. Hij was een krak in landschapscomposities die de toeschouwer meenemen tot in de verte. En het zijn écht nieuwe horizonten want Bouts bouwt ongeziene, verbeeldingsvolle werelden.
De echte wereld van Dieric Bouts was Leuven, de stad waarin hij leefde en werkte van 1450 tot aan zijn dood in 1475. Hij dompelde zich volledig onder in het Leuvense leven: zijn echtgenotes kwamen uit welstellende Leuvense families, hij had vrienden in universitaire kringen, stapte mee in de Leuvense Ommegang en maakte werken voor het stadsbestuur en andere invloedrijke lokale figuren.
Ontdek het zelf
Dieric Bouts leefde en werkte in een drukke, kleurrijke stad. Hoe was het om schilder te zijn in het Leuven van de 15de eeuw? Wie waren zijn opdrachtgevers? Waar kocht hij zijn materiaal? Hoe ging het eraan toe in zijn atelier? Wandel mee in de voetsporen van Dieric Bouts, bezoek zijn atelier en beleef Leuven door de ogen van de schilder.
Praktische informatie
Vanaf 30 september 2023 tot en met 24 januari 2024 kan je elke zaterdag en zondag (behalve op 23/12 en 24/12) aansluiten bij een wandeling om 11u.
De wandeling start en eindigt voor de trappen van het stadhuis op de Grote Markt. Zij duurt net geen twee uur. De wandeling is voor iedereen toegankelijkheid; alleen “Eygen Heerd” (het voormalige atelier van Dieric Bouts) is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Tickets kosten € 10 per persoon, inclusief het bezoek aan “Eygen Heerd”.
Je kan je tickets kopen
- in het kantoor van VisitLeuven, Naamsestraat 3 – 3000 Leuven, T +32 16 20 30 20, visit@leuven.be
- online via deze link
2. Grenzen verleggen: ontdekkers van een nieuwe wereld
De meeste mensen hebben ongetwijfeld wel eens van Mercator gehoord, maar Leuven was de bakermat van nog veel meer baanbrekers. Ook al zijn ze niet allemaal even bekend, ze hebben onze beleving van de werkelijkheid mee gevormd. Wandel mee langs de plaatsen waar deze pioniers woonden en werkten, en kom meer te weten over hoe zij onze blik hebben verruimd.

Leuvense pioniers
Net zoals Dieric Bouts de wereld op een nieuwe, blikverruimende manier heeft afgebeeld, waren er in Leuven nog anderen die, elk op hun eigen manier, onze huidige kijk op de wereld hebben veranderd. Denk bijvoorbeeld aan Mercator, Nicolaas Cleynaerts en Suzanne Lippens. En er zijn er nog veel meer.
Op ontdekkingstocht
De wandeling (of beter: ontdekkingstocht!) brengt hulde aan de Leuvense pioniers en gaat langs de plaatsen waar zij woonden en werkten. Luister mee naar de verhalen over deze boeiende wegbereiders.
Zo is er Mercator, die in zijn Leuvense studeerkamer de wereld in kaart bracht, en Nicolaas Cleynaerts, die vanuit het Drietalencollege Europa en de Arabische wereld probeerde te verenigen. Andere verhalen gaan over Henri Maes, die naar Congo reisde in het kielzog van Stanley, en over Georges Lemaître, die terugblikte tot aan de oorsprong van het universum. Ook Suzanne Lippens, een van de eerste vrouwen die de wereld vanuit de lucht verkende, komt aan bod. Luister je liever naar verhalen over Jean-Baptiste Carnoy, die de microkosmos van schimmels en bacteriën ontdekte, of over Albert Michotte, die het onzichtbare zichtbaar maakte? Het kan allemaal tijdens deze wandeling.
Nieuwe ogen
Deze wandeling nodigt je uit om de wereld met een nieuwe blik te bekijken. Laat je inspireren door de fascinerende verhalen over deze visionairen, en ontdek hoe ze onze wereld hebben veranderd.
praktische informatie
Je kan bij deze wandeling aansluiten op
- zondag 22 oktober 2023 om 15.00 uur
- zondag 19 november 2023 om 15.00 uur
- zondag 17 december 2023 om 15.00 uur
- zondag 21 januari 2024 om 15.00 uur
De wandeling start en eindigt voor de trappen van het stadhuis op de Grote Markt. Zij duurt anderhalf uur. De wandeling is voor iedereen toegankelijkheid en is zeker geschikt voor gezinnen met (grotere) kinderen.
Tickets kosten € 9 per persoon.
Je kan je tickets kopen
- in het kantoor van VisitLeuven, Naamsestraat 3 – 3000 Leuven, T +32 16 20 30 20, visit@leuven.be
- online via deze link
Beide wandelingen kan je ook boeken als een groepsrondleiding. Dan kies je zelf wanneer je de wandeling wil volgen. Aanvragen kan je doen via het formulier op deze website of door een mail te sturen naar leuvenplus@gmail.com
Meer informatie over het Stadsfestival “Dieric Bouts – New Horizons ” vind je op deze pagina.

Zonder gids door Leuven ?
Wij zien je natuurlijk het liefst op één van onze eigen wandelingen, maar misschien wil je toch liever Leuven op eigen houtje verkennen ? Speciaal voor die bezoekers hebben wij een aantal beschrijvingen van wandelingen en fietstochten op één pagina samengebracht. Je kan die gratis downloaden en alleen of, op veilige afstand, samen met anderen het beschreven parcours volgen. Zo kan je toch nog enkele mooie en minder bekende plekken in en rond onze stad ontdekken. Geniet ervan maar ga zeker ook eens keer mee met ons. Met een stadsgids beleef je immers altijd meer. De beschrijving van elke wandeling vind je op deze pagina.