Leuven beleven door de ogen van Dieric Bouts

Wandel mee in de voetsporen van Dieric Bouts, bezoek zijn atelier en beleef Leuven door de ogen van de schilder.

Leuven staat bekend als een dynamische, innovatieve en ambitieuze stad. Dat was ook al zo in 1450. Aan haar nog jonge universiteit sijpelden stilaan de ideeën van de renaissance door, er werd een nieuw stadhuis gebouwd en het hele stadscentrum kreeg een grondige opfrisbeurt. Geen wonder dat een vernieuwende schilder als Dieric Bouts aangetrokken werd door Leuven.

Het Leuven van Dieric Bouts

Bouts was één van de eerste schilders in de Nederlanden die het wetenschappelijke lijnperspectief succesvol hebben toegepast. Hij was een krak in landschapscomposities die de toeschouwer meenemen tot in de verte. En het zijn écht nieuwe horizonten want Bouts bouwt ongeziene, verbeeldingsvolle werelden. 

De echte wereld van Dieric Bouts was Leuven, de stad waarin hij leefde en werkte van 1450 tot aan zijn dood in 1475. Hij dompelde zich volledig onder in het Leuvense leven: zijn echtgenotes kwamen uit welstellende Leuvense families, hij had vrienden in universitaire kringen, stapte mee in de Leuvense Ommegang en maakte werken voor het stadsbestuur en andere invloedrijke lokale figuren.

Ontdek het zelf

Dieric Bouts leefde en werkte in een drukke, kleurrijke stad. Hoe was het om schilder te zijn in het Leuven van de 15de eeuw? Wie waren zijn opdrachtgevers? Waar kocht hij zijn materiaal? Hoe ging het eraan toe in zijn atelier? Wandel mee in de voetsporen van Dieric Bouts, bezoek zijn atelier en beleef Leuven door de ogen van de schilder.

Praktische informatie

Vanaf 30 september tot en met 14 januari kan je elke zaterdag en zondag (behalve op 23/12, 24/12, 30/12 en 31/12) aansluiten bij een wandeling om 11u

De wandeling start en eindigt voor de trappen van het stadhuis op de Grote Markt. Zij duurt net geen twee uur. De wandeling is voor iedereen toegankelijkheid; alleen “Eygen Heerd” (het voormalige atelier van Dieric Bouts) is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Tickets kosten € 10 per persoon, inclusief het bezoek aan “Eygen Heerd”. 

Je kan je tickets kopen