Met een beroemde Nederlander op stap door Leuven: Adrianus VI

Ook vijfhonderd jaar geleden kon een Nederlander van bescheiden komaf carrière maken in Leuven. 

Adriaen Boeyens kwam in 1478 vanuit Utrecht naar de “beste universiteitsstad ten noorden van de Alpen” om er theologie te studeren. Hij maakte er al snel carrière: als pastoor van het Groot Begijnhof, dokter in de theologie, deken van de Sint-Pieterskerk, vice-kanselier en rector van de universiteit maar ook als opvoeder, raadsheer en vertegenwoordiger van Karel V. Hij zal de geschiedenis ingaan als paus Adrianus VI, de enige paus afkomstig uit de Nederlanden.

Leuven ontbrak het in die periode evenmin aan ambitie:  men was hier zomaar eventjes de hoogste toren ter wereld aan het bouwen en aan de universiteit deden de nieuwe ideeën van het humanisme hun intrede.

Tijdens deze wandeling loop je in de voetsporen van Adrianus VI. 
Op verrassende plekjes in de binnenstad ontdek je hoe een eenvoudige timmermanszoon uit Utrecht het wist te schoppen tot plaatsvervanger van Christus op aarde. 

Maar Rome beviel hem toch niet zo goed als zijn geliefde Leuven, en na deze wandeling begrijp je maar al te goed waarom.

Je kan de wandeling “Met een beroemde Nederlander op stap door Leuven: Adrianus VI”  boeken als groep door het reservatieformulier in te vullen op onze website of door een mail te sturen naar leuvenplus@gmail.com.