Leuven ‘sur place’

Deze zomer ontdek je samen met de gidsen van Leuven+ de vele verhalen die verscholen zitten onder de straatstenen en achter de muren van vijf Leuvense pleinen. Elke woensdagavond in juli en augustus brengen we één plein tot leven: wie woonde er en wat heeft zich hier allemaal afgespeeld?

Thema’s

 • Hogeschoolplein: 3 juli en 28 augustus 2024

  Je vindt hier nog altijd het geboortehuis van een beroemde operazangeres. Er wordt hulde gebracht aan een Luikenaar die steenkool ontdekte in Limburg. Studenten repten zich voor sluitingstijd uit één van de vele cafés rond het plein naar hun peda of college. Ooit heeft hier een toekomstige paus gewoond. En wie heeft er nooit gefeest in Salons Georges?
 • Pater Damiaanplein: 10 juli en 21 augustus 2024

  Eerst stonden hier alleen een schandpaal en een graanschuur, toen werd er een kapel gebouwd voor Sint-Antonius, later kwamen de “Jefkes” hier op bedevaart naar Sint-Jozef en daarna werd Pater Damiaan er begraven. Op het feest van Apollonia werd op dit plein kermis gehouden en kon je spaarpotten, fluitjes peperkoek en kleine wierookpotjes kopen. Maar in 1902 zijn hier wel 4 doden gevallen in een betoging voor het algemeen stemrecht.
 • Margarethaplein: 17 juli en 14 augustus 2024

  Je kon er hooi en boter kopen maar ook vogels, kalveren en bloemen. Koorknapen kregen er zangles, brouwers vergaderden er in hun gildehuis en vermoedelijk stond hier ooit een Joodse synagoge. Waar Desiderius Erasmus heeft geslapen heeft Wolfgang Amadeus Mozart geluncht. En de allereerste Weense Wals in Leuven werd naast dit plein tegenover het kerkhof gedanst.
 • Vismarkt: 24 juli en 7 augustus 2024

  Op dit plein stond de eerste fiets- en autofabriek van Leuven, je grootouders hebben er vis gekocht en je ouders hebben mekaar misschien wel leren kennen in één van de vele dancings. Daarvoor huisvestte het plein zowel een miraculeuze hostie als een rechtbank van de inquisitie. En wat is het verband tussen Erasmus en Jeroen Meus?
 • Aardappelmarkt (hoek Vital Decoster- en Vaartstraat): 31 juli 2024

  Op dit plein ging je hout en aardappelen kopen of liet je je auto voltanken. Waar eens een schuttersgilde oefende kwam later een jeugdherberg. Cholerapatiënten werden er verzorgd en serums werden op dieren getest. Een klein meisje bezorgt er voor altijd bloemen aan Vital Decoster.

Waar en wanneer?

 • Vertrek: op het betreffende plein zelf! Zie concrete thema’s en data hierboven.
 • Elke woensdagavond in juli en augustus, om 19u
 • Duur: 1 uur

Tickets?

 • Via Visit Leuven
 • Prijs: 6 euro (kinderen tot 12 jaar gratis)