KNAL! Meten van op aarde tot in de hemel

Dit najaar ontketent Leuven één grote culturele big bang. Het stadsfestival KNAL! laat je zien, horen en voelen hoe de big bang tot op de dag van vandaag kunst en wetenschap inspireert. 

In het kader van dat festival nodigen we je uit voor een wandeling “Meten, van op aarde tot in de hemel”

Hoe groot is het heelal? Kan je dat meten? Dat was een vraag waarop Georges Lemaître het antwoord zocht. 

Om een wetenschappelijke stelling te bewijzen, moet je in staat zijn om nauwkeurig te registreren en te meten wat je waarneemt en dat is wat wij tijdens deze verrassende tocht door de binnenstad zullen doen.

Vanaf de globe van Ferdinand Verbiest wandelen we voorbij de mediaanlijn van Leuven en het middelpunt van de stad. We horen hoe klanten in de middeleeuwen gerust konden zijn dat ze de juiste lengte lakense stoffen en het juiste gewicht in vis vlees mee naar huis namen en we vertellen hoe zij konden weten hoe laat het was. Onderweg brengen we hulde aan voorlopers van Lemaître zoals Mercator en Gemma Frisius en aan opvolgers zoals François Englert en Stephen Hawking.

Tenslotte laten we de “George Lemaître” in jou naar boven komen met een paar wetenschappelijke proefjes die je zelf tijdens de wandeling mag doen.

Je kan bij deze wandeling boeken als groep door het reservatieformulier in te vullen op onze website of door een mail te sturen naar leuvenplus@gmail.com.

Je kan ook altijd aansluiten bij een wandeling voor individuele bezoekers, elke derde zondag van de maanden oktober tot en met januari, telkens om 15 u.

Praktisch :

  • Duur: 1,5 uur
  • Prijs: 8 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee)
  • Startplaats : Atrecht college, Naamsestraat
  • Tickets : Visit Leuven, Naamsestraat 3 of online