Grenzen verleggen: ontdekkers van een nieuwe wereld

Grenzen verleggen: ontdekkers van een nieuwe wereld

De meeste mensen hebben ongetwijfeld wel eens van Mercator gehoord, maar Leuven was de bakermat van nog veel meer baanbrekers. Ook al zijn ze niet allemaal even bekend, ze hebben onze beleving van de werkelijkheid mee gevormd. Wandel mee langs de plaatsen waar deze pioniers woonden en werkten, en kom meer te weten over hoe zij onze blik hebben verruimd.

Leuvense pioniers

Net zoals Dieric Bouts de wereld op een nieuwe, blikverruimende manier heeft afgebeeld, waren er in Leuven nog anderen die, elk op hun eigen manier, onze huidige kijk op de wereld hebben veranderd. Denk bijvoorbeeld aan Mercator, Nicolaas Cleynaerts en Suzanne Lippens. En er zijn er nog veel meer.

Op ontdekkingstocht

De wandeling (of beter: ontdekkingstocht!) brengt hulde aan de Leuvense pioniers en gaat langs de plaatsen waar zij woonden en werkten. Luister mee naar de verhalen over deze boeiende wegbereiders.

Zo is er Mercator, die in zijn Leuvense studeerkamer de wereld in kaart bracht, en Nicolaas Cleynaerts, die vanuit het Drietalencollege Europa en de Arabische wereld probeerde te verenigen. Andere verhalen gaan over Henri Maes, die naar Congo reisde in het kielzog van Stanley, en over Georges Lemaître, die terugblikte tot aan de oorsprong van het universum. Ook Suzanne Lippens, een van de eerste vrouwen die de wereld vanuit de lucht verkende, komt aan bod. Luister je liever naar verhalen over Jean-Baptiste Carnoy, die de microkosmos van schimmels en bacteriën ontdekte, of over Albert Michotte, die het onzichtbare zichtbaar maakte? Het kan allemaal tijdens deze wandeling.

Nieuwe ogen

Deze wandeling nodigt je uit om de wereld met een nieuwe blik te bekijken. Laat je inspireren door de fascinerende verhalen over deze visionairen, en ontdek hoe ze onze wereld hebben veranderd.

praktische informatie

Je kan bij deze wandeling aansluiten op

  • zondag 22 oktober om 15 u.
  • zondag 19 november om 15 u.
  • zondag 17 december om 15 u.
  • zondag 21 januari om 15 u.

De wandeling start en eindigt voor de trappen van het stadhuis op de Grote Markt. Zij duurt anderhalf uur. De wandeling is voor iedereen toegankelijkheid en is zeker geschikt voor gezinnen met (grotere) kinderen.

Tickets kosten € per persoon.

Je kan je tickets kopen

  • in het kantoor van VisitLeuven, Naamsestraat 3 – 3000 Leuven, T +32 16 20 30 20, visit@leuven.be
  • online via deze link